TIPS        OVER AAD          CONTACT        

Website onderhoud

Website onderhoud en beheer

Niets doen, zelf doen of uitbesteden?

Beheer en onderhoud is het niet het meest flitsende deel van een website. Ik snap dat natuurlijk, maar het is wel een heel erg belangrijk onderdeel van het in de lucht en veilig houden van een website.

Waarom onderhoud?

Een website is een evenwicht tussen verschillende plugins, een thema en een WordPress versie.
Plugins zijn stukjes software die een bepaalde taak hebben op de website, deze bepalen de functionaliteit op een website. Een contactformulier is een voorbeeld hiervan. Een op zich zelf staand stukje programma, maar dat heeft wel bepaalde afhankelijkheden.
Een thema (het uiterlijk van de website) is één van de afhankelijkheden en WordPress zelf ook. Deze worden regelmatig ge-update om het systeem gebruikersvriendelijker en veiliger te maken. Niet updaten houdt in dat dat evenwicht verloren kan gaan met inbraakpogingen en witte schermen tot gevolg.

Een voorbeeld: een ondernemer had al 1,5 jaar zijn website niet ge-update. Zijn website was gehackt en in plaats van zijn coachingsaanbod stonden er blauwe pillen op.
Een ander voorbeeld: een webshop eigenaar had al 3 jaar zijn website niet ge-update. De programma’s waren al 85 versies verouderd waardoor updaten niet meer mogelijk was en de hele winkel opnieuw gebouwd moest worden.

Feiten over hacken/onderhoud:

  • per dag zijn er wereldwijd 13 miljard inbraakpogingen
  • dat zijn er meer dan 150.000 per seconde
  • gemiddelde herstelkosten: € 2200,-
  • gemiddeld is een website 7,5 dagen offline
  • straf van Google bij verouderde websites:  tot 75% minder bezoekers
  • Google straft ruim 80.000 websites per week

Onderhoud start direct na het opleveren van je website

De oplevering van een website is niet de finishlijn, het is een startpunt.

Een startpunt waar je direct een keuze moet maken:

  1. Je gaat het onderhoud zelf doen: dat houdt in dat je echt wekelijks zelf controleert of er updates zijn, kijkt of deze conflicteren met andere plugins en voor het updaten een back-up draait. Niet wekelijks bijhouden kan al snel tot problemen leiden.
  2. Je doet niets omdat je niet weet wat/hoe of waarom je het zou moeten doen: dat is vragen om moeilijkheden.
  3. Je laat het automatisch doen. Er vindt dan geen check plaats of verschillende updates met elkaar kunnen samenwerken. Er is een kans dat je er dan ineens achter komt dat je website niet meer online is. Herstel is dan vaak duur omdat er oude programma’s terug gezet moeten worden en soms niet duidelijk is wat er automatisch is geupdate.
  4. Je besteedt het onderhoud uit. Daar ben ik zelf een groot voorstander van!
hacker2-450x220

Ga voor veiligheid, zekerheid en optimaal gemak

Mijn klanten hoeven zich niet druk te maken over het updaten van de plugins, thema’s of wordpress versie. Dat doe ik voor ze, wekelijks of vaker bij acute dreigingen. Door bewust bezig te zijn met het updaten van de plugins en de beveiliging zo sterk mogelijk te maken, blijf ik het hackers lastig maken om in te breken. Ik kan echter geen harde garantie geven dat ze nooit binnen kunnen komen. Grote multi-nationals hebben complete afdelingen die continu bezig zijn met de beveiliging en zelfs zij zijn niet 100% veilig.

Een goed onderhouden website bied ik vanaf € 297,- per jaar, dat is nog geen 25 euro per maand (ex btw).

Heb je een complexe website met veel plugins, of een uitgebreide webshop, dan kan de prijs voor beheer en onderhoud afwijken. Neem in dat geval even contact op, dan kijk ik wat de mogelijkheden zijn. In het onderhoudscontract zit niet de aanschaf of abonnementskosten van plugins.

Contact

contact