Hackers maken echt meer kapot dan je lief is
Gelukkig ben ik al alert op de beveiliging en het onderhoud van mijn site en de sites van mijn klanten, want hackers maken ECHT meer kapot dan je lief is…….
13.000.000.000 inbraakpogingen per dag
Toen ik bezig was om gegevens te zoeken en te analyseren voor één van mijn producten ( het onderhoudspakket) kwam ik op een onderzoek met onder andere een berekening van IBM. Zij kwamen tot de conclusie dat er per dag wereldwijd meer dan 13 miljard digitale inbraakpogingen zijn. Dat zijn er meer dan 150.000 per seconde.
Goed beheer
Goed onderhoud en een sterke combinatie van de inloggegevens moeten hand in hand gaan om inbrekers tegen te gaan. Maar hier ontbreekt het vaak aan. Admin met Admin1 als wachtwoord is natuurlijk kansloos, maar het niet onderhouden en updaten van een website is net zo kansloos.
Automatisch laten updaten van een website is een mogelijkheid, maar adviseer ik ook zeker niet.
Een update is namelijk ook een verstoring van de instellingen en de samenwerking van alle plug-ins die de website vormen en een website bestaat uit behoorlijk veel plug-ins.
Onderhoud is niet het meest in het oog springende deel van een website, maar moet heel dynamisch gebeuren.De gevolgen van niet doen zijn namelijk groot. Het kan wereldleiders hun baan kosten.
Een bekende hack van de afgelopen tijd is bekend onder de naam:
De Panama Papers.
Nu maak en onderhoud ik websites voor ondernemers. De kans dat je gedwongen je baan op moet geven omdat je de beveiliging/onderhoud niet geregeld hebt is niet heel groot, maar je kan behoorlijk in de problemen komen.
Onderzoek onder gehackte sites
Hoe groot die problemen kunnen zijn bleek uit dit onderzoek:
- Heel storend is natuurlijk het sturen van spam naar je klantenbestand.
- Je klantenbestand en bedrijfsgegevens liggen “op straat”. Met alle gevolgen, zoals een mogelijk forse boete omdat de wet voor Wbp is overtreden, van dien.
- Je site is overgeleverd aan de inbrekers en die kunnen er van maken wat ze willen (zie afbeelding, maar ook porno advertentiesites zijn vaak gebruikte “vervangers”). Ook de installatie van phising software wil je toch graag voorkomen voor je klanten die op je site surfen.
- De gemiddelde kosten voor het herstel na een volledige inbraak zijn: € 2200,-.
- Gemiddeld ligt de website er 7,5 dag uit.
- Als je de pech hebt dat Google je site als onveilig vlagt, dan ben je nog verder van huis. 2/3e van de gehackte sites waarbij dat is gebeurd zagen de bezoekers via organische zoekresultaten teruglopen met gemiddeld 45% . 14% gaf zelfs aan dat de aantallen terug liepen met wel 75%.
Hoe groot is de kans dat je op een site klikt als dit erbij staat?
Herstel mogelijk ?
Het weer herstellen en opschonen van de site lijkt weinig invloed meer te hebben op het herstel van de bezoekersaantallen. Eenmaal aangemerkt als onveilig lijkt het blijvend of in ieder geval lange termijn in de ban. In de € 2200,- is ook niet meegenomen het omzetverlies van een eventuele webshop. De cijfers zijn schokkend, maar vele zullen nu denken: “mijn site is maar klein in een klein landje, dus het loopt wel los……”
Mijn eigen cijfers van de afgelopen 2 weken geven aan: 29 inbraakpogingen uit 4 landen ( Oekraïne, Rusland, Amerika, Noorwegen). De pogingen met name gericht op Admin en Siteren als beheerdersnaam.
Neem geen onnodig risico en zorg voor een stukje gemoedsrust doordat het onderhoud en de beveiliging goed geregeld is. Lees hier meer over het onderhoud bij Siteren.
Geef een reactie